Fødselsklar med hospitalstaske. Men hvad skal der i?

Problemer med udebleven menstruation?

Jeg har længe gået og tænkt på at skrive det her indlæg. For jeg er ret overrasket over, at jeg stadig får henvendelser, både mails og på Instagram, omkring manglende menstruation. Mange kvinder skriver til mig, at de har læst min historie, og om jeg kan hjælpe dem. Og så er der noget, der også nager mig… Nemlig at andre har fået samme besked fra deres gynækolog, som jeg fik: at de skal droppe træningen og spise mere fed mad/tage på.

Jeg har lige siddet og læst mit indlæg, jeg skrev tilbage i november 2016, hvor jeg ikke havde haft menstruation i over 2 år, efter at være stoppet på p-piller. Og skriver bla.:

“I oktober måned var jeg til tjek igen hos min gynækolog og gik derfra lettere frustreret. Hun har før været efter mig og ment jeg ikke vejede nok, at jeg ikke havde nok fedt på kroppen men for høj muskelmasse. Det pissede mig faktisk af, fordi jeg ikke følte hun forstod min livsstil, men bare mente jeg var et stort muskelbundt (sådan var hendes ord). Hun ville have mig på fedekur, at jeg skulle spise mere usundt og mere fedt for at få min menstruation igen. Tilbage i marts måned var jeg nede og veje 63 kg og på baggrund af det, mente hun, at hvis jeg tog på (min vægt var på 68 kg i oktober) og ramte 70-75 kg, så ville min menstruation vende tilbage. Til den nysgerrige er 176 cm høj.”

Jeg fik efterfølgende fat i en kollega, der mente, at jeg kunne ændre på kosten, og så se om menstruationen ikke kom igen. I 6 uger ændrede jeg min kost, fik skruet gevaldigt op for det sunde fedt og mere grønt, og udelukkede nogle ting (for en periode, vel og mærke!).

‘Jeg har ikke haft min menstruation i over 2 år’

‘Ingen restriktioner her’

Men på intet tidspunkt ændrede jeg i min træningsmængde, som jeg iøvrigt ikke mener var overdreven (der er trods alt et stykke vej, før det bliver ekstremt eller på elite niveau). Samtidig med min kostændring (mere sundt fedt, mere grønt og udelukkelse af nogle ting), havde jeg også mødt Patrick og fundet kærligheden (efter 7 år som single!) – og Patrick var meget OBS på, at jeg var utrolig stresset og arbejdede en tand for meget. Og ja, jeg var stresset og arbejdede mange timer, hver dag som personlig træner. Derfor kan jeg ikke sige, om det er kosten, mindre stress eller kærligheden, der var skyld i, at min menstruation kom igen. Men det gjorde den.

‘Efter 2 år skete det’

En måned efter jeg skrev om min manglende menstruation og min kostændring fik jeg min menstruation (jeg skrev om det d.10 november, hvor jeg havde ændret kosten i 6 uger inden, og december får jeg min menstruation, så lidt over 2 måneder.) Jeg husker det stadig, og det var så vildt! På en eller anden måde følte jeg mig som en kvinde igen, og blev så glad. Jeg nåede at have min menstruation 3 måneder, og så var jeg gravid med Theodor (vi opdagede det på min 30 års fødselsdag d.21/3 2017). Slet ikke planlagt eller forventet, netop fordi min gynækolog havde fortalt, jeg skulle have hjælp til at blive gravid. Men vi var lykkelige!

Så til dig, der sidder i samme situation: jeg ved ikke om det, jeg har gjort, vil hjælpe dig, men det er et forsøg værd at kigge din kost igennem og være OBS på stress niveauet. Læs mit første indlæg her ift kosten, og hvad du skal spise/undgå for en periode. Og husk så, du er ikke alene! Mange andre kvinder, har samme problem. (Dog siger man, at det kan tage 1-1,5 år før din menstruation blive regelmæssig, hvis du fx stopper på p-piller).

Jeg husker tydeligt, det her billede! Her var jeg faktisk gravid i de aller første uger. Total uvidende omkring den kommende tid og graviditet, men meget glad for, at min menstruation var tilbage og jeg var flyttet sammen med Patrick.

PS. Jeg ved der kan være andre faktorer, som fx PCO/PCOS, hormonforstyrrelser m.m., som kan være skyld i udebleven menstruation. Det skal man selvfølgelig tjekkes for hos lægen/gynækologen. Det blev udelukket hos mig. Derfor har jeg valgt at være åben og fortælle, hvad der virkede for mig. 

Flere skriver til mig, at de ikke kan få fat på Louise, der hjalp mig. Jeg ved desværre ikke i dag, hvor hun bor eller hvad hun laver, og om hun overhovedet er kostvejleder længere. Jeg laver selv kostplaner nu, og har også lavet flere til andre i håb om at menstruationen kommer igen. Fokus er her på en øget mængde sundt fedt. Men du kommer rigtig langt ved at læse mit første indlæg, hvor jeg skriver, hvad jeg spiser og hvad jeg undgår. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fødselsklar med hospitalstaske. Men hvad skal der i?