Jeg har uppet min kjole-garderobe!

Kan vi snakke lidt om opdragelse?

Uh ha, det er med garanti et ømt emne, eller måske et, hvor man virkelig kan dele vandene, det der med børneopdragelse. Det sidste stykke tid har jeg tænkt over, hvad jeg siger til Theodor, og der er især noget, jeg gerne vil ændre.

Jeg tror, at Theodor ligesom alle andre tumlinger, udforsker hverdagen og prøver grænser af. Jeg tager mig tit i at sige ‘pas på, Theodor’, ‘forsigtig’, ‘nej!’, men det vil jeg gerne ændre på og lade være med. Jeg tror nemlig det kan sætte sine spor og gøre Theodor usikker og måske gøre, at han ikke tør udforske tingene. Hvis han konstant får af vide, at han skal passe på, så begrænser det ham måske senere? Men hvad kan jeg så sige til ham? For nogle gange er det lige lovlig farligt, det han begiver sig ud i, uden at han overhovedet er klar over konsekvenserne af det.

Jeg har tænkt mig, at skære ned på ‘pas på’, men i stedet for guide ham og fortælle, hvor han kan sætte foden når han kravler, se op osv. Eller måske du har et godt råd eller erfaring med noget, du har gjort, der har virket godt?

Fik du læst om vores sommerferie planer?

6 kommentarer

 • Andrea

  Hvis der er noget Hector gør som vi synes er lidt “farligt” så går vi over og står så vi kan gribe ham, etc. Det er vores ansvar at “passe på” og ikke noget der skal begrænse ham. Sådan var vores politik meget da han var yngre.. Nu er han lidt over 2 med et meget veludviklet sprog og forståelse, så nu kan vi sagtens sige at han skal passe på ikke at træde der eller at han skal have en voksen med, hvis han skal op af en stejl trappe osv. og så forstår han det uden vi synes det hæmmer ham.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Andrea. Ja, det er super vigtigt hele tiden at være med og vise, fortælle og hjælpe, hvis der skal udforskes. Man vil jo kun de små det bedste! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Min svigermor er pædagog og gav det råd altid at give konkrete forslag. For sætninger som ‘pas på’, ‘forsigtig’, ‘hold fast’ er udefinerbare og svære at forstå for en tumling. Så i stedet bør man sige ‘fødderne ned på gulvet’, ‘tag fat om gelænderet med din hånd’ osv. 😊 måske det kan hjælpe. Kh Eva

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Vi har også altid bare støttet vores dreng, når han gik på opdagelse “farlige” steder, såsom trapper, kravlede op og ned fra sofaen osv..
  I forhold til ordet nej, bruger vi det faktisk sjældent, ofte fortæller vi ham hvad kan gerne må, i stedet for hvad han ikke må – så når han eksempelvis sidder og banker sin gaffel ned i bordet, beder vi ham ofte om at lægge gaflen ned, hvis det ikke lige virker den ene dag, så afleder vi, ved at spørger ham om noget helt andet😄 Det har fungeret rigtig godt her hjemme😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg har uppet min kjole-garderobe!