Theodors milepæle det første år

“Bare vent, når du stopper med at amme, tager du på igen!”

Den sætning har jeg fået smidt i hovedet et par gange. Jeg har delt mit vægttab efter min graviditet med jer, med det formål at inspirere og motivere jer og vise, at det godt kan lade sig gøre at komme af med sine graviditets kilo ved være i et fornuftigt kalorie underskud og spise helt almindelig mad med sundt. Og for mit vedkomne også ved at træne.

Men en del har sagt eller skrevet til mig, at det kun har kunnet lade sig gøre, fordi jeg ammer. Og det er jeg faktisk ret træt af at høre. For det er ikke sandt, hvis du spørger mig.

Det er klart, at kroppen bruger ekstra ressourcer når du ammer, og du forbrænder derved lidt flere kalorier. Det giver dig plads til at spise mere end du måske er vant til (eller som du måske gjorde under graviditeten). Jeg husker tydeligt de første måneder efter fødslen. Her spiste jeg når jeg lige havde tid, og det var ofte en bolle med ost eller hvad jeg havde lyst til, og som var nemt at spise, når jeg gik tur. Jeg indrømmer også gerne, jeg spiste en del mere slik, kager og drak en del kaffe-latte. Men samtidig med det, var og er jeg meget aktiv til daglig. Jeg trænede i starten af mit mor-liv 2-3 x ugen, og siden hen 4-5 x ugen, og jeg når ofte at gå +10.000 skridt om dagen.

Jeg har veninder, som ikke ammede deres babyer, og de tabte sig helt normalt. Nogle af dem har trænet og andre har ikke, men de har tabt sig, selvom de stoppede med at amme.

Derfor mener jeg ikke, at det helt er sandt, at du taber dig, mens du ammer og tager på, når du stopper med at amme. Jeg tror det hænger sammen med, den måde du spiser på og hvor aktiv du er. Du kan som sagt godt spise lidt mere når du ammer, fordi du forbrænder lidt ekstra kalorier på amningen. Forsætter du med at spise ekstra, når du stopper med at amme, ja så er det klart du tager på. Flere kalorier ind end du forbrænder, giver flere kg på bagen.

Jeg har ikke ammet i en måned nu, og jeg har ikke taget på. Jeg spiser stadig sundt, med plads til både kage og bland-selv-slik, men jeg er også bevidst omkring det. Jeg sørger for at røre mig hver dag, og træner 4-5 x ugen, nogle gange 6 x ugen. Men det er også noget, som jeg prioriterer. Du kan sagtens opnå et fornuftigt vægttab, ved at tænke over, hvad du spiser og blot sørger for, at du rører dig og får daglig motion. Jeg råder faktisk alle mine klienter til at bevæge sig i 60 min. om dagen, samlet set. Og alt tæller her, at gå en tur, tage trapperne, cykle til/fra arbejde, skole osv. Og som nybagt mor, får du (formentlig) gået en del ture med barnevognen og masser af daglig bevægelse. Du behøver ikke træne, ligesom mig, du kan også træne 2 x ugen, og stadig opnå gode et vægttab efter din graviditet. Og træning er ikke lig med flere timer i fitness. Det kan ligeså vel være en rask gå tur, løbetur eller 30 min. træning i fitness eller derhjemme.

Nå, det blev en lang smøre. Men jeg ville blot sige, at du ikke nødvendigvis tager på, når du stopper med at amme. Så længe du er bevidst omkring, hvad du spiser og hvor mange kalorier du indtager i forhold til, hvor meget du bevæger dig, så tager du ikke på.

Og slå koldt vand i blodet. Et vægttab tager tid, om du så er nybagt mor eller ej. Det tager tid, men hvis du hænger i, får gode og sunde, holdbare vaner, så vil du opnå et vægttab. Du taber dig ikke 5 kg på en uge – eller jo, men så er det på en eller anden uduelig kur, der ikke giver dig noget holdbart 🙂

2 kommentarer

 • Katrine

  Helt enig! Og det er også en lodret løgn at alle taber sig af at amme. I mit hovede giver det heller ikke mening, at amning i sig selv skulle være årsag til et vægttab. Det må jo netop handle om som du siger, at man er i kalorieunderskud fordi man ikke får spist nok/glemmer at spise ved siden af amningen og derved taber sig.
  Jeg fødte for 4,5 måned siden og er desværre en af dem der ikke taber sig overhovedet. Det er på trods af, sund kost, crossfit træning og de lange gåture med barnevognen. det begynder dog langsomt at røre på sig – ENDELIG! For gud hvor jeg dog savner min krop😐
  Men fedt indlæg 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Katrine. Præcis, det handler i sidste ende om hvor mange kalorier du spiser og hvor meget du bevæger – hvor er der plus og hvor er der minus. Det tager tid, og et vedvarende og langsomt vægttab, er i min optik, det der er mest holdbart! Så klø forsat på 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Theodors milepæle det første år