#32 Mandags intervaller

Hvornår skal jeg stoppe med at amme?

Jeg tror lidt, jeg rammer et ømt punkt blandt mødre, når snakken falder på amning. For hvornår skal man stoppe? Er det noget man, som mor skal bestemme eller skal man lade sit barn bestemme det?

Jeg kan huske, jeg de første uger og måneder talte ned til, hvornår jeg skulle stoppe med at amme. I starten syntes jeg faktisk ikke det var det sjoveste, og jeg havde en plan i mit hovede om at stoppe når Theodor var 8-9 mdr. Men som tiden gik, så syntes jeg det blev hyggeligt, og nu er det bare så dejligt og lidt min tid med Theodor. Jeg ammer ham, når han selv giver tegn til det i løbet af dagen, og så ammer jeg ham, når han skal sove. Han er lidt afhængig af mig, når det kommer til putning, fordi vi bedst kan få ham til at sove, hvis jeg ammer ham. Andre gange har vi måttet gå en tur med ham, fx på ferier, for at få ham til at sove, og det show magter jeg ikke helt bliver en vane. Men hvornår skal amningen stoppe, som en del af putningen?

‘Når ens baby er blevet mor-syg’

Jeg ammer ham også, hvis han vågner om natten. Det gør han oftes omkring kl.2, 3 eller 4-5. Vi er heldigvis nede på kun 1 nattevækning nu, og det er skønt. Da vi var på Marbella i sidste uge, var han så svær at få til at sove de første dage, men når han endelig faldt i søvn, sov han faktisk i sin weekend-seng indtil kl.5, hvor jeg tog ham op og ammede ham, så han sov videre til kl.7.

Jeg har det bare lidt svært ved at skulle stoppe med at amme, især omkring putning og om natten. Fordi det virker som om, det er det eneste, der kan få ham til at falde til ro og sove. Men jeg har sat mig for, at prøve at sætte en stopper for natte-amning, så hvis han vågner om natten er det en tår vand og sut, og så må vi se om han vil sove videre.

Hvad gør i, kære mødre, der læser med?? Er jeg den eneste der stadig ammer om natten? Theodor rundede i forgårs 10 mdr. 🙂

22 kommentarer

 • Heidi

  Hvis det er hygge om natten, så kan du begynde at give vand som en anden skriver. Det er dog nok en god ide at lade far gøre det, så han ikke bliver forvirret over mor nu giver vand.
  Jeg stoppede først med at amme, da den yngste var næsten 2. Hun stoppede af sig selv og det var kun om natten til sidst. Hun havde i den grad brug for både at sove tæt på mig i sengen og amning pga vuggestuestart.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Heidi 🙂 Tak, vi er lige startet på, at det er Patrick der står op, giver lidt vand og sut, og så får ham til at sove. Det er lidt en kamp, men forhåbentlig virker det i sidste ende 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg stoppede da min 1. var 6 mdr. Der vågnede hun hver time om natten for at få mad. Det stod på i 2 uger før jeg stoppede. Jeg havde bare ikke nok til hende.
  Med min 2. Stoppede jeg da han var 7 mdr. Der ramte vi igen hver time og det kunne jeg ikke til sidst.
  Jeg tror du skal gøre hvad det føles rigtigt for dig og din familie. Nogen stopper sent og andre stopper før. Jeg tror på at glad mor = glad barn. Så hvis du ikke har mere mælk/ikke orker/ikke kan amme mere, så stop. Hvis du føler at det giver jer noget særligt/du stadig nyder det/dit barn stadig nyder det, så bliv ved.
  Held og lykke😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Camilla. Præcis, det handler i den grad om at lytte til mor-hjertet og mærke efter. Tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Jeg droppede først dag amningerne, ville aldig anbefale nogen at starte med natten da det er der det er mest trykhed, jeh stoppede med amning da han var 11 mdr. Også fik han mme indtil han var 1, når han skulle sove kun. Natte amme stop tog min mand – det tog 3 dage så sove han…. 😊😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Heidi. Jeg ammer kun Theodor om morgenen og så når han skal puttes – eller hvis han giver tegn på det i løbet af dagen. Vi håber på, at det samme sker for os, så Patrick tager han nu om natten 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Da vores datter var 10 mdr gammel ville hun have mad hver 2 time og jeg kunne næsten ikke være til længere – vi valgte at tage, hvad vi troede blev en kamp, og hendes far gik med hende i stuen når hun vågnede om natten indtil hun sov igen (uden mad). Det tog kun to døgn så sov hun igennem 🙂 det dur ikke at du gør det da han kan lugte mælken.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria. Jeg havde det på samme måde, så kan så godt forstå dig. Vi er lige nu i gang med at det er far, der tager ham hvis han vågner om natten, og jeg håber det til sidst ender ud i, at sover igennem 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Jeg tror på, at hvis man kan være i det, skal man amme så længe barnet har lyst!
  Mit barn er 2 og jeg ammer stadig, både dag og nat.
  Hendes fra kan putte, men kun når jeg ikke er hjemme – hvis hun ved jeg er i huset, går det ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Emilie. Ja, man skal bestemt gøre det af lyst og så længe man vil. Der er jeg helt enig! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Vi har samme problem herhjemme.
  Vores datter er dog lige blevet 8 mdr. Men hun skal starte i vuggestue på mandag. Hun har aldrig kunne finde ro uden brystet og har måtte amme hende i søvn til natten. Jeg ammende førhen 5-6 gange i døgnet her for 7 dage siden. Men jeg har besluttet mig for at hun ikke skal blive ved med at falde i søvn ved brystet. Så nu ammer jeg kun når hun vågner om morgenen som det første vi gør, før hun går i seng og så 1 gang om natten. Hvis hun vågner flere gange, så må kampen tages op og når hun skal tage hendes to lurer om dagen må hun ud i barnevognen og jeg må gå en lille tur til hun sover. Længere er den ikke længere 😁👍. Jeg ville dog bibeholde den ene nat amning til jeg har dig. Det er her mælkeproduktionen stimuleres mest. Men jeg kan godt forstå dig. Jeg har også haft lyst til at droppe den flere gange.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mette. Tak for din besked og dit tip! Jeg har det lidt ambivalent med den amning, for på den ene side elsker jeg det, men på den anden side, så vil jeg også gerne stoppe. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hej Line.
  Min datter er også 10 mdr. og bliver også fortsat ammet – når hun siger til og fortsat lidt om natten. Så du er ikke den eneste 😊 Jeg overvejer også at se om natamningen snart skal slutte. Held og lykke hos jer 🙏🏽

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Min datter er snart 1 år, da hun var 10 måneder stoppede jeg med at amme om natten – far tog hende bare og efter få nætter sov hun igennem! Et par uger senere droppede jeg også at amme hende i søvn (hvilket ellers har været det eneste der virkede fra dag 1!) – det accepterede hun efter et par dage, og nu er far mindst lige så god som mor.. Hun blir nu puttet med en flaske (hvilket hun ellers aldrig har ville tage) og får den også hvis hun vågner i løbet af natten..
  Her viste det sig at både mor og baby var max klar til ammestop, selvom vi ellers inden var præcis som jer: kun amning der duer aften og nat – men der tog vi heldigvis fejl 😊
  Held og lykke!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Christina. Tak, vi er i gang og jeg håber det lykkedes så vi alle kan sove igennem eller bare få 5-6 timer i streg! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  Jeg ammede min pige til hun var lidt over 1 år, også om natten. Hun vågerne ca. 2 gange hver nat og ville ammes. Vi tog en kold tyrker, hvor kun far tog hende når hun vågnede og jeg holdt mig (og babserne) ude af syne. Det tog et par nætter med gråd, men efter en uge sov hun igennem hele natten.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Freja. Ja, vi er igennem det samme nu, og jeg håber det lykkedes for os også 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dilan

  Jeg stoppede for 2 måneder siden da min dreng var 14 mdr gammel. Jeg nød det ikke mere og blev lidt træt af at det kun var mig der kunne putte og at jeg ikke lige kunne komme ud og få en kop kaffe med en veninde efter han var puttet for han vågnede alt imellem 1 til 5 gange om natten og der var ikke andet end brystet dem kunne få ham til at falde til ro igen.jeg frygtede ammestoppet,men det tog virkelig kun 1 nat dagen efter han havde glemt hvad man brugte brystet til.den første nat vågnede han kort 2 gange og jeg tilbød ham vand. Anden nat sov han igennem fra 19-6 og gør det stadig🙌🏻
  Held og lykke med det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Dilan. Wow, det lyder virkelig fedt, og dejligt at det ikke tog længere tid. Tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Jeg ammede min den store indtil han var 10 mdr hvor han selv sagde fra til sidst. Nu har jeg en der er snart 10 mdr og ham ammer jeg stadig om aftenen inden sovetid og en gang om natten. Han tager så hverken sut eller flaske. Jeg skal starte arbejde start oktober, og inden da har jeg tænkt mig at prøve at droppe nattetåren på samme måde som du: vand og så må vi se 🤞

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Nina. Jeg håber det lykkedes for jer, så du kan være lidt mere udhvilet til arbejde 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

#32 Mandags intervaller