#24 Mandags intervaller

Mine og jeres putte-rutiner

Man skal i den grad ikke undervurdere søvn. Og jeg tror først man har prøvet at være TRÆT, når man er blevet forælder. I de første 4-5 mdr med Theodor, sov jeg kun 1,5-2 timer ad gangen om natten, og det var ved at knække mig til sidst. Men så vendte det en lille smule, da han blev 4 mdr, og vi startede med at give ham grød og mos, som gjorde ham mere mæt. Dog kæmper vi stadig en kamp for at få ham til at falde til ro, og sove i egen seng – og sove i mere end 3-4 timer ad gangen. Det er lykkedes få gange (som i at det kan tælles på én hånd), hvor jeg har fået 4-5 timer fra kl.22-03.

‘Søvn.. Hvad er det?!’

Status på vores nattesøvn – sover Theodor bedre?’

I juni måned prøvede jeg med meditations sang fra Femmeemilie, og jeg synes det virkede som om det hjalp, og gjorde Theodor mere rolig. Jeg afspillede meditationen, mens jeg ammede ham og igen da han blev lagt i sin seng. Men han møffede stadig rundt i sengen, og det kunne tage 1-2 timer før han faldt til ro og overgav sig til søvnen.

De sidste par måneder har vi dog været heldige kun at skulle op og give ham sutten og evt gynge ham lidt i slyngevuggen, hvis han lå der. Det er meget få nætter, jeg har været nødt til at amme 1-2 gange. Han står stadig møg hammer tidligt op, mellem kl.5-6.. Men nu prøver vi en ny taktik, takket være ALLE jeres gode råd, som jeg modtog på IG.

Vi har ændret i hans søvn mønster, og sørger for at han kun sover ca. samlet 3 timer om dagen. Før tog en lur på 1,5-2 timer ved 7 tiden, igen ved 11 tiden og en lur sidst på eftermiddagen. Det endte op i 4-5 timer i alt på en dag, og det kan have en påvirkning på nattesøvnen, da han simpelthen ikke er træt nok. Men eftersom han står op kl.5-6, og kun kan holde sig vågen i 2-2,5 time ad gangen, så får han nu en powernap på 30 min., hvor jeg så vækker ham. Det er en lur han tager ved 7:30 tiden. Og så prøver jeg ellers på at putte ham og få ham til at sove ved 10 tiden og igen ved 14 tiden. Altså ikke på klokkeslaget, men deromkring, så det samlet bliver 3 timer.

Det håber jeg hjælper, så han falder hurtigere til ro, sover mere om natten og evt. bare til kl.6-7 😉

Her kommer ALLE jeres geniale putte-tips. Jeg håber vi på den her måde kan hjælpe hinanden:

 • Vi putter vores baby i dynen og sidder/hopper imens på en pilates bold
 • Vi sidder på værelset en halv time inden hun skal sove. Kigger i/læser bog, skifter ble og får nattøj på, ruller gardinet ned og synger så en vuggevise mens hun får massage og dybe tryk. Til sidst får hun sin bamse og ammes, og falder i søvn
 • Drop sidste lur ved 16-17 tiden, og put tidligere
 • Først flaske, vugges i armene og så puttes ned i egen seng. Ligge på siden med bamse og nusses imens på ben, mave og ryg
 • Efter aftensmad enten bad eller stille leg. Ren ble og tandbørstning, D-dråber og så lidt sang. Puttes i seng, får flaske, et par sange og godnatkys
 • Kør baby træt! Og lad være med at putte, bare fordi han/hun gnider øjne, vent lidt endnu og leg lidt mere. Så nattøj på, børste tænder, sluk lys og ammes, mens der synges den samme sang igen og igen. Baby ligger ved siden af og nusses til han/hun falder til ro
 • Gør det samme, hver aften! Samme rutine
 • Mørklægningsgardiner, så værelset er mørkt her om sommeren
 • Ammes og bliver så lagt i tremmeseng, mens en spilledåse spiller og samtidig kaster lys op på væggen
 • Principperne fra “Godnat og sov godt-metoden”
 • Kendingsmelodi, spil samme sang hver aften, og evt igen, hvis baby vågner. Sæt sangen på, og gå ud, græder baby kan du gå ind igen og starte sangen forfra. Gentag indtil baby sover
 • Ren ble, nattøj og tandbørstning. Kommer op i favn med dyne og går stille rundt i 5-10 min, ammes, op i favn igen og ind på soveværelset. Synger godnatsang og lægges med nusseklud
 • Ligger i seng, far giver flaske (selvom der fuldammes), synger sang imens. Vågner dog 2-3 gange, og nogle gange kræver det at amme, give sut eller putte baby ind til mor
 • Flaske lige inde sengetid og igen om natten eller tidlig morgen
 • Ligges i egen seng, høre lydbog mens mor nusser i hovedbund eller på ryggen
 • Masser af sutter, så de selv kan tage en ny eller holde i hånden mens de sover
 • Tyngdesovepose, som kan give ro til livlige arme og ben
 • Femmeemilies baby meditation

Jeg ved ikke om det hjælper, men det er forsøget værd. Udover at vi har ændret på søvnmønsteret i løbet af dagen, har vi valgt at få en fast putte-rutine der hedder:

 • ca. omkring kl.19: ren ble og nattøj
 • tandbørstning
 • godnat til far
 • jeg går rundt og synger “Jeg ved en lærkerede” 2 gange og nynner lidt, så Theodor falder til ro og føler sig godt tilpas på værelset. Vi har rullet gardiner ned.
 • jeg ammer Theodor siddende i vores seng. Jeg nusser og trykker hans fødder imens, og synger “Elefantens vuggevise”.
 • Theodor falder altid i søvn, når jeg ammer ham, men vågner stort set altid op igen så snart jeg ligger ham i hans seng. Derfor går jeg nu rundt med ham igen og synger samme sang og nynner lidt, og så putter jeg ham i hans seng, der står i værelset lige ved siden af (med åben dør til os)
 • jeg nusser Theodors ryg, ben, hovedbund, mave indtil han falder til ro
 • Vi krydser fingre for han sover! Men han vågner altså stadig en del gange og græder, hvor vi går ind til ham og giver ham sutten og vender ham om på siden igen. Bliver det ved i 1-2 timer, så tager vi slyngevuggen i brug, og putter ham der.

Det er ikke lykkedes endnu, at han går omkuld med det samme, men nogle aftenener tager det 30 min, andre 2 timer. Dog sover han til 6, så måske der er håb forude 🙂

6 kommentarer

 • Line

  Det kan være du skulle prøve amme inde i stuen, hvor der ikke er mørkt og stille, så falder han måske ikke omkuld. Og derefter gå ind i soveværelset og putte han i sengen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Line. Jeg har selv en søn på 5 mdr hvor vo selv kæmper lidt med søvnen. Vi har fx prøvet at give ham mos til aftensmad men det var for tungt til hans mave så han vågnede hver anden time. Nu giver vi ham mos lige når han står op i hans sidste vågne periode og så supplerer op med vælling lige inden han skal sove, det hjælper meget. Derudover du burde du virkelig læse bogen af The Sleep Lady – Goodnight, sleep tight. Den har intet at gøre med cry it out metoden men derimod en meget nænsom og blid tilgang til at lære børn og babyer selv at falde i søvn. For som hun siger, at falde i søvn er noget man skal lære og det er vigtigt at babyer selv lærer at falde i søvn, uden at blive ammet, vugget eller andre ting. Håber det hjælper.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Der skulle stå power-nap 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Prøv at holde ham vågen når du ammer ham. Hvis han får en lille power så ved brystet kan det nemt forvirre ham til at tro at han har sovet ud og at der nu skal ske noget, hvorfor han kan have svært ved at falde til ro.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Line. Ja, det kan da være jeg skal prøve det – han går bare altid helt kold ret hurtigt! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

#24 Mandags intervaller