#2 Mandags intervaller

Hvordan har jeg det med at amme?

Under min graviditet havde jeg en del forskellige tanker og forestillinger omkring amning. Men aldrig havde jeg troet, at det ville være så hårdt og gøre så ondt, før det blev godt og nemt. Theodor tog fat, et par timer efter fødslen, da vi var kommet til Patient Hotellet. Jeg husker tydeligt, jeg syntes det kildede helt vildt og grinede, og jordmorderen på kiggede på mig og sagde, at det havde hun aldrig hørt nogen sige før. Men jeg skal da også love for, at det langt fra kildede igen – men det var altså, sådan jeg havde det de første gange jeg ammede.

På 3. dagen løb mælken til, og jeg kan love dig for, at det gør ondt. Det føles som om ens bryster er lige ved at springe og de spænder helt vildt. Så lad være med at lave for mange planer de første dage efter. Jeg er i hvert fald glad for, at vi bare var hjemme. Heldigvis varede det kun den ene dag.

Jeg har fra start haft et venstre bryst der fungerede fint og et højre, der langt fra gjorde. Den højre brystvorte blev også ramt af et sår og et lille hul, og så kom der brystbetændelse, så jeg måtte få antibiotika. Jeg sad og tuede, når jeg ammede Theodor med højre bryst, og måtte virkelig kæmpe for ikke at stoppe. Min sundhedsplejerske syntes, at jeg skulle begynde at bruge en ammebrik indtil mit sår var helet, og det er nok det bedste jeg har gjort. For det hjalp med ammebrikken, men gjorde stadig ondt når han tog fat.

Theodor er 12 uger gammel på søndag, og det er først inden for de sidste par uger, at det ikke har gjort ondt når jeg har ammet med ham med højre bryst. Lige inden jul tog jeg mig selv i ikke at kunne mærke noget der gjorde ondt, når han tog fat ved højre side. Og det er virkelig dejligt. På intet tidspunkt har jeg tænkt, at jeg ville stoppe med at amme. Jeg har fået af vide, at det tager tid før det kører smertefrit, men at det kan lade sig gøre. Og det er det bedste tip jeg kan give videre: bliv ved, det bliver godt og nemt!

Efter råd og vejledning fra min sundhedsplejerske har jeg ammet Theodor hver anden time, og det har krævet nogle kampe i starten, fordi han ville have mad hver time. Men efter et par dage med gråd og skrig, så kom vi ind i en god rytme. Nu skal han vendes til, at der skal gå 3-4 timer mellem måltiderne, og det passer efterhånden også ift. lure, men vi har stadig dage med 2 timers intervaller. Jeg har fra start ammet ham i 20 min. på hvert bryst, hvor jeg i “pausen” har skiftet ble. Nu kan han ved de fleste måltider nøjes med at få et bryst i 10-20 min.

Jeg tror der findes et hav af meninger og gode råd, og den måde jeg gør det på, er sikkert ikke den samme som dig. Men jeg har en super sød og dygtig sundhedplejerske, som jeg lytter til. Theodor var fra start lille og lang, og lå lidt under kurven ift. hans vægt. Men nu rammer han lige præcis gennemsnittet, og vejede 5,8 kg og var 59 cm lang d.4/1. Så han er nok oppe på de 6 kg 🙂 En god basse!

Og lige til det der med at amme foran andre eller offentligt. Det har jeg det stadig svært ved. Jeg kan sagtens amme foran venner og familie, men jeg synes stadig ikke det er det fedeste når jeg fx er på café. Jeg prøver så vidt muligt at sidde med ryggen til andre gæster eller finde et hjørne. Jeg tror det er en blanding af, at jeg ikke vil vise mine bryster frem, og så frygten for andres meninger og blikke, hvis de synes det er ulækkert midt i deres mad eller kaffe. Men det er heldigvis blevet LANGT bedre end i starten, og jeg begynder så småt at være ligeglad. For når Theodor er sulten og skal have mad, så er der for mig kun en løsning, og det er frem med brysterne 🙂

dsc_9834x

Jeg er stadig virkelig glad for alle de billeder vi fik taget af Theodor et par uger gammel. Du kan se dem alle her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

#2 Mandags intervaller