Sådan finder du ud af om du har delte mavemuskler

Om at få barselsdagpenge som selvstændig..

Ja, det har da godt nok været op af bakke for mig, at få den rette vejledning ift. barselsdagpenge. Jeg har snakket med 4 forskellige hos Udbetaling Danmark og Nem Refusion, og de har alle 4 sagt noget forskelligt… Først skulle jeg lave 2 ansøgninger, så skulle jeg ikke. Så skulle jeg angive, hvor meget jeg vil tjene om ugen under barsel, og så skulle jeg pludselig angive, hvor mange timer i stedet for. Men den værste var dog, da en af dem sagde, at jeg ikke måtte arbejde i 14 uger (!) efter fødsel, selvom jeg havde valgt barsel på 75% (hvilket betyder jeg må arbejde 25% ud fra, hvor mange timer om ugen jeg arbejde før barsel).

Den sidste jeg fik fat i, da jeg ringede til Udbetaling Danmark, var dog helt vildt sød og hjælpsom. Hun gik det hele igennem og kunne godt se, jeg havde fået lidt forskelligt af vide. Hun lovede at følge op på min sag, og ændrede samtidig i min ansøgning, eftersom jeg havde gjort noget forkert. Dagen efter ringede hun og fortalte, at nu ville jeg modtage brev i min e-boks vedr. min udbetaling, og at alt var som det skulle være. Jeg var SÅ lettet og glad efter det opkald. For det har i den grad stresset mig, og det er ikke lige fordi, man som nybagt mor har brug for ekstra hovedpine, især ikke når det gælder ens økonomi.

Som kvinde har du ret til 4 ugers graviditetsorlov (som holdes inden din fødsel), og efter fødslen har du ret til 14 ugers barselsorlov. De første 2 ugers barselsorlov efter dit barns fødsel skal holdes, og her må du som selvstændig ikke arbejde! De næste 12 uger er frivilligt, men kan ikke udskydes. Fædre har ret til 2 ugers fædreorlov, der skal holdes indenfor de første 14 uger efter fødslen. Når de første 14 uger efter fødslen er gået, har både mor og far hver ret til at holde op til 32 ugers orlov.

Som selvstændig kan du søge barsel 100%, 75% eller 50%. Jeg har valgt 75%, så jeg kan arbejde 25% og holde bloggen kørende samt have klienter på online forløb. Det passer udfra, hvor mange timer om ugen jeg vil arbejde. Om nogle måneder kan jeg så ændre til 50%, så jeg kan arbejde lidt mere, men det ved jeg ikke helt, da jeg vil vente og se, hvor meget jeg kan overskue at arbejde. For det er hårdt! Og jeg vil gerne prøve at nyde min barsel og Theodors første tid 🙂

Jeg troede man først kunne søge barselsdagpenge efter fødslen, men så snart du har din terminsdato, så kan du godt gå ind og lave din ansøgning. Du skal søge om de 4 ugers graviditetsorlov og ikke selve forældreorloven. Det var i hvert fald det jeg fik af vide (hvor de først sagde jeg skulle søge begge dele). Jeg opfylder ikke alle krav, da jeg ikke har haft forsikring i 1 år på min virksomhed. Det vidste jeg ikke noget om, og eftersom vi ikke gik og planlagde graviditeten, så kunne jeg ikke nå at få styr på det inden. Derfor får jeg ikke den fulde sats.

Jeg håber det kan hjælpe dig på vej, hvis du skal søge om barselsdagpenge som selvstændig. Selvom jeg ikke får særlig meget udbetalt, så er det alligevel en hjælp 🙂 Hvis du ønsker hjælp, så skal du ringe til Udbetaling Danmark. Og hvis de siger noget du ikke kan forstå eller finde sort på hvidt, så ring igen og snak med en anden. Det hjalp for mig!

img_2767

2 kommentarer

  • Cammilla

    Hvorfor skulle du ikke måtte påbegynde arbejde deltid indenfor de første 14 uger? Det er jo kun de første 14 dage der er påkrævet (som du også selv skriver) 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, præcis! Det prøvede jeg også at forklare hende den ene jeg talte med – men hun holdt meget fast på, at det var 14 uger. Så det var kun godt jeg ringede igen (for 4. gang!) 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan finder du ud af om du har delte mavemuskler