I dag har jeg grædt...

En kur der dur og juice der udrenser!

…Eller, en kur og juice der fucker med din hjerne… Jeg er så træt af kure, især dem du ser på forsiden af diverse ugeblade. Fx den her: Turbo suppe kuren! “Hun tabte sig 7 kg på 5 dage”. Ja det forstår jeg da godt hun gjorde, eftersom hun har levet af flydende mad i 5 dage. Så ryger der hurtigt væske og formentlig har hun tabt mere muskelmasse end fedt. Og så er vægttabet jo lige vidt. Og når hun vender tilbage til at spise almindelig mad igen, vil jeg vædde med at kiloene vender tilbage.

Jeg vil gerne have dig til at se på det sådan her: uanset hvilken kur, du starter på, så vil du opleve et vægttab, fordi du ændrer i din kost og skærer (drastisk) ned på det samlede antal kalorier. Om kuren hedder Turbo suppe kuren, Protein kuren, 5-2 kuren, Pulver kuren, Fiona kuren, Mirakel kuren osv. Men kan du se dig selv blive ved med at spise på den måde i mere end 3 måneder? Det tror jeg næppe på fx Turbo suppe kuren.

Jeg vil så gerne have, at vi begynder at se vægttab, som en livsstilsændring. Altså, at du skal ind og ændre i nogle af dine vaner, og finde frem til nogle nye sunde, som kan blive vedvarerende. På den måde sikrer du dig et holdbart vægttab, og at du finder frem til, hvad der virker for dig. En kur er et quick fix (i min optik), som ikke har noget med et reel vægttab at gøre.

Og lige til endnu et ømt punkt for mig. Eller som jeg er død træt af at høre, se og læse om. Juice detox eller juice udrensning. Lige i øjeblikket florerer det på SoMe med 3-dages juice kure osv. Mange siger “det er ikke for at tabe mig, men for at rense ud”, selvom jeg vil vædde med, at de gerne ser der lige ryger 2-5 kilo alligevel. Men mange detox-sælgere kommer ikke med nogen former for evidens bag de her juice-detox-kure. De vil blot tjene penge på dig. Og ja, det tør jeg godt skrive, eftersom en af Danmarks nok klogeste og skarpeste inden for kost, sundhed, vægttab mm., Morten Elsø har skrevet den her artikel og bogen “Slut med forbudt” (læs mit indlæg om bogen). Morten kommer med evidens og facts, på at detox konceptet er det pure opspind. Tanken bag detox, er at du med fx juice eller te kan udrense din krop for giftstoffer. Men der er ingen evidens for, at detox-diæter fjerner toksiner (giftstoffer) eller gør at du taber dig. Hverken en juice kur eller nogen som helst anden, restriktiv kur, vil have den mindste udrensende effekt på noget som helst. Noget af det vigtigste, som jeg gerne vil have du tygger en ekstra gang på og husker:

“Tværtimod må man antage, at en sund og varieret kost er det, der bedst understøtter kroppens organsystemer, herunder også dem der sørger for, at vi selv er i stand til at komme af med stoffer, der ville være giftige for os at ophobe i kroppen.
Omvendt er der faktisk god evidens for, at en proteinfattig lavkaloriediæt (som en juice-detox ofte er) fjerner én ting, som vi meget nødigt vil miste: muskelmasse”.

 Lad være med at lade dig narre af lynkure og detox. Se hellere på dine vaner, hvad kan du ændre for at opnå det du gerne vil? Spis sundt og vær aktiv. Det kommer du længst med.

8 kommentarer

 • Jeanne

  årh jeg bliver helt træt, så snart kur og detox bliver nævnt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeanne

   Orv halvdelen af mit skriv forsvandt 🙄 Nåh men skide godt du nævner det💪🏼

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hej Line 🙂 rigtig godt indlæg ! Men jeg kom til at tænke på hvad er din mening omk. C9 kuren ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Line. Tak 🙂 Til C9-kuren, har jeg samme mening: det er ikke noget der er holdbart eller giver dig det mest optimale vægttab (livsstilsændring). Det er et quicfix, som giver dig hurtige tabte kilo, men som med bla. detox, vil du højst sandsynligt tabe mere muskelmasse end fedt, og så er du lige vidt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej Line. TUSIND tak, for hold nu op jeg er også ved at blive træt af alle de juicekure – tænk på alle dem, der er på en juicekur og bare oplever den værste hovedpine. Ja, det er der jo nok en grund til hehe 🙂

  Jeg vil høre, hvad du spiser til morgenmad – specielt på travle morgener? Jeg er kørt lidt død i chiagrød.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sofie! Selv tak, og forhåbentlig er vi snart flere der er trætte af alle de juicekure, så de kan blive skrottet en gang for alle 😉 Lige nu spiser jeg havregryn med mælk og så en form for frisk frugt, fx vindruer, mango eller æble og rosiner. Jeg har lavet en del indlæg med morgenmads forslag, også dem der skal være lidt hurtige. Prøv at søge oppe i venstre hjørne, skriv ‘morgenmad’, og så kommer der med garanti inspiration frem til dig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Tak Line! Jeg var lige ved at blive træt, da jeg så billedet og overteksten på dit indlæg, for jeg synes også at juicekure er noget værre lort, så jeg var lige ved at blive trist ved udsigten til at du var hoppet på vognen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Selv tak 🙂 Jeg er træt af det, og især ugeblade er bare ekstreme til hele tiden at komme med nye latterlige kure… Øv!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I dag har jeg grædt...