Kan du finde hoved og hale i fitness centeret?

Løbeguide til dig gerne vil igang med at løbe!

IMG_6561

Jeg elsker at løbe, og mest af alt intervalløb. Det er her jeg virkelig kan presse mig selv, komme ud af min comfortzone, få sved på panden og mærke at jeg lever 😉 Og den glæde, som jeg oplever med løb, vil jeg rigtig gerne give videre til mine piger (klienter), så de bliver ofte udsat for intervalløb eller bakkeløb under deres personlige træning med mig.

Jeg oplever desværre ofte, at mange ikke gider løbe. Enten fordi det er kedeligt, det gør ondt eller at de hurtigt får en skade. Men det kan faktisk godt lade sig gøre, at gøre løbetræningen sjov, hård og effektiv, og samtidig undgå skader.

Er du helt ny i løb, kommer her 5 gode råd til at komme godt i gang:

 1. Start ud med 2 x løb om ugen (med min 2. dages pause i mellem, fx tirsdag og fredag). Løber du kun en tur hver 3. uge, svarer det til at starte forfra hver gang. Løber du 2 x ugen, så vil sener, bindevæv og led have god tid til at vende sig til belastningen.
 2. Start roligt ud. Lad være med at kaste dig ud i løb i over 30 min., og i et tempo, hvor du halser af sted. Start med 5 min let gang som opvarmning, og løb så i max 15 min. i et tempo, hvor du kan føre en samtale. Du kan altid køle ned med 5 min let gang.
 3. Suppler dit løb med styrketræning 1 x ugen. Øvelser som squat, lunges, push ups, pull down/chin ups og planken (i alle afskygninger) vil være at foretrække. Start med 12-15 reps og 3 set. En god ide er at investere i en foamroller, som kan være med til at mindske risikoen for skader og øge din bevægelighed.
 4. Sørg for at have ordentlige løbesko på. Ikke noget med at finde de gamle støvede løbesko frem fra skabet, eller bruge dine lidt slidte træningssko. For at undgå skader, er en god løbesko det hele værd, og du kan altid få lavet en løbetest i en sportsbutik.
 5. God musik eller en træningsmakker (eller en personlig træner!) kan være med til at motivere dig og få dig op af sofaen. Find ud af, hvad der driver dig. Skriv dine mål ned, hæng dem op på køleskabet, så du hele tiden bliver mindet om, hvorfor dine 2 ugentlige løbeture vigtige for dig. (fx mere energi, bedre kondition, vægttab, kunne lege med dine børn, gøre noget godt for dig selv og din krop osv.)

Efter de første 4 uger med ovenstående retningslinjer, kan du begynde at øge intensiteten. Dvs du kan supplere dine løbeture med intervaller, og evt øge til 3 x løb om ugen. Jeg har delt en masse gode forslag til intervaltræning, læs mere herher og her.

Husk at lytte til kroppen. Oplever du nogen form for smerter, så hold en ekstra dags hvile, eller lav en anden form for konditionstræning som cykling eller svømning.

Jeg håber det kan få dig i gang med løb. Du er mere end velkommen til at smide en kommentar eller sende en mail med spørgsmål – så vil jeg svare så godt jeg kan 🙂

Ps. Din løbetræning kan foregå indendørs så vel som udendørs. Der er ingen begrænsninger, og vejret er aldrig en hindring 😉

4 kommentarer

 • Louise

  Hej Line,
  Jeg er blevet utrolig inspireret af dine mandagsintervaller og synes det ligner en fed udfordring 🙂 Nu skal jeg bare lige i gang med at løbe først, inden jeg kan nå til intervallerne. Og jeg er meget i tvivl om, hvordan jeg skal gøre det bedst. I de sidste par uger har jeg fulgt dit tip her med at løbe ca. 15 minutter efter 5 minutter gang først. Men det virker som om, der er mange meninger om, hvordan man gør det bedst. Hvad tænker du f.eks. om at bruge et træningsprogram som dette her, når man skal i gang med at løbe: https://www.loberen.dk/sites/default/files/nybegynder_traeningsplan_2_2017.pdf Jeg kan ikke helt lure, hvordan jeg gør det bedst for ikke at skade mig selv. Tak for din tid og al din gode inspiration :

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Louise. Tak fordi du finder inspiration her på min side 🙂 Jeg tænker, at det ser meget fornuftigt ud, da Løberen plejer at have styr på det de laver. God fornøjelse!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Du skal have en stor ros for punkt 4. Har selv arbejdet i sportsforening med st lave løbestilsanalyser og syntes det er rigtig ærgerligt at gang på gang se blogger der henviser til lige den løbesko de løber i, fordi det er individuelt hvad der passer den enkelt. Vil bare give credit for at jeg super rart at se du bringer på banen at skoen har stor betydning og indflydelse på en løb og skader – for det har det! 🙌🏻🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak 🙂 Det er super vigtigt, og ja du har så ret, det er meget individuelt ift hvilken sko der passer til ens fod.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan du finde hoved og hale i fitness centeret?